Turvallisuutta ja varautumista

Kylille-hankkeessa on edistetty turvallisuutta monin tavoin vuodesta 2015 lähtien. On pidetty kyläturvallisuusiltoja, Meidän turvallinen kylä -koulutuksia ja jaettu erilaisissa tempauksissa tietoa turvallisuudesta ja varautumisesta – mukaanlukien 600 kotivarasankoa!

Kyläturvallisuuskouluttajakoulutus järjestettiin yhteistyössä SPEKin kanssa ja etsinnän peruskursseja yhteistyössä Vapepan kanssa. Vapepan paikallistoimikunnan sihteerinä hankevetäjä Päivi Kultalahti ottaa edelleen vastaan alueen kurssitoivomuksia.

– 72H varautumiskouluttajakoulutuksia on suoritettu sekä livenä ennen pandemiaa ja sen jälkeen verkossa. Verkossa on suoritettu myös ensihuollon ja henkisen tuen koulutuksia, Päivi Kultalahti luettelee. Kauhavalle on tulossa Vapepalta etsinnän peruskurssi syyskuussa Mäenpään hiihtomajalla.

Kylille-hankkeen puitteissa käynnistyy syyskuun puolivälissä mittava kurssikiertue yhteistyössä Aisaparin toimialueen kolmen kansalaisopiston kanssa: Järvi-Pohjanmaa, Järvilakeus ja Lapuan kansalaisopisto. Kurssit tulevat kansalaisopistojen opinto-ohjelmiin, jotka jaetaan kotitalouksiin lähiviikkoina.

Pistä itsellesi sopiva ajankohta kalenteriin jo allaolevasta taulukosta:

Kurssit ovat osallistujille maksuttomia. Kahden illan kurssit pidetään aina iltakuudelta alkaen.

Ensimmäisenä iltana on aiheena ”Mistä turvallisuus syntyy”. Silloin käydään läpi turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja turvallisuuden rakenteita sekä pohditaan erilaisia häiriötekijöitä ja niihin varautumista. Toisena iltana keskitytään kodin turvallisuuteen ja omatoimiseen varautumiseen erilaisissa häiriötilanteissa.

Kurssi-iltoihin on luvassa myös sydäniskurin esittely ja  elvytysnäytös. Iskua Etelä-Pohjanmaalle – elvytystaitoja ja sydäniskureita kyliin -hankkeen kanssa on kierretty paikkakunnilla jo kevään ja kesän mittaan iskurikävelyillä. Niitäkin on luvassa vielä muutama yhteistyössä paikallisten sydänyhdistysten kanssa: 15.8. Lehtimäki, 16.8. Vimpeli, 17.8. Kauhajoki, 18.8. Ilmajoki, 20.8. Ähtäri, 22.8. Soini, 23.8. Evijärvi, 25.8. Lappajärvi, 30.8. Lapua ja 31.8. Jurva. Tarkemmat tiedot löytyvät esimerkiksi hankkeen Facebook-sivulta.

Syksyn mittaan on Aisaparilla tarkoitus käynnistää lisäksi  kylille ja yhdistyksille teemahanke iskureiden hankintaa varten. Ota yhteyttä aisapari@aisapari.net, mikäli teidän kylätalollanne tai kerhotilassa on tarvetta hankintoihin.

Kylille-hankkeessa tuotettuun kylän turvallisuussuunnitelmaan voit tutustua materiaalipankissa. Sieltä voit imuroida myös turvatauluja luontokohteisiin tai kylätalojen ilmoitustauluille.

Osoite- ja sijaintitiedot merkitään taulun alaosaan – näin taulu palvelee tärkeänä apuna, jos kohteessa vieraileva joutuu hälyttämään apua paikalle. Luonnossa liikkujan ohjetauluja saa Aisaparilta myös valmiiksi laminoituina, ota yhteyttä!